SeLaMaT hAri GuRu...Salam sume...
Selamat Hari Guru...
kOrg sume dh wish x kt ckgu2 kOrg??
jgan xwish k, nnti kcik ati ckgu2 kt luar 2...

sempena ari guru nie,
aq nk citer ckit kt kOrg sume mngenai 1 ksah teladan yg bOleh kiter jdi kan iktibar brsama2...

tajuk citer nie.."Jangan Menyiksa Diri"

Satu hari Rasulullah S.A.W melihat seorang yang dipapah oleh kedua orang anaknya menunaikan haji dengan berjalan kaki. Apabila melihat keadaan itu maka Baginda S.A.W bertanya, "Mengapa dengan orang ini?" Dua anak itu berkata, "Dia bernazar hendak menunaikan haji dengan berjalan kaki." Rasulullah S.A.W berkata, "Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memerlukan orang yang menyiksakan dirinya." Ketika itu juga Rasulullah memerintahkan kepada orang itu agar naik kenderaan untuk menunaikan haji.

Dalam satu peristiwa lain, seseorang menziarahi tuan gurunya yang sudah lama berpisah, dia berjalan kaki beberapa batu ke rumah gurunya dengan maksud untuk mendapat pahala yang lebih. Setiba di rumah gurunya itu, tuan guru itu bertanya, "Kamu datang dengan apa?" Anak murid itu berkata, "Saya berjalan kaki." Apabila tuan guru itu mendengar jawapan anak muridnya itu dia berkata : "Dia telah menciptakan kuda, baghal dan keldai agar kamu mengenderainya."

Jadi, kesimpulannya kt cni..

walaupun kiter sume inginkan pahala dan kebaikan dari Allah S.W.T...

kiter xprlu mnyeksa diri kiter sndiri utk merebut peluang2 itu krn Allah S.W.T sentiasa mengetahui stiap prkara dan niat yg kiter lakukan....

Wassalam..

0 comments:

Post a Comment